Onderwerp Innovatie HNPDonderdag 13 April 2017 
DoorMatthijs de Niet
Beste forumlezer,

Ik werk sinds ongeveer 10 jaar als Oefentherapeut (Cesar). In verband met mijn specialisatie zie ik veel chronisch pijn patiënten (aangesloten bij NCP). Velen daarvan hebben met name rugklachten en zijn er klachten ontstaan ná een hernia (lage rug). Naar mijn idee had veel leed voorkomen kunnen worden. Dan spreek ik uit mijn eigen ervaring, maar met name luisterend naar de groep patiënten die ik op dit gebied behandeld heb. Vanuit deze ervaring én de passie om daaraan wat te gaan veranderen, ben ik de masteropleiding Healthy Ageing Professional aan de Hanzehogeschool Groningen gaan doen.

Het unieke van de opleiding is dat er vanuit alle sectoren studenten de opleiding doen (4 verschillende richtingen). De nadruk ligt op het innoveren van vraagstukken uit de samenleving. In mijn geval is dat de zorg. Vanuit deze visie wil ik de zorg rondom de lage rug hernia (lumbale hernia) innoveren. Het is een actueel onderwerp, want ook vanuit de overheid (Zinnige Zorg) wordt dit meer gestimuleerd. Een belangrijke manier om de zorg zinniger te maken is naar mijn idee vanuit een visie van Gezondheid en Gedrag (Machteld Huber) en met co-creatie.

Dat bedenkt ik allemaal wel leuk, maar ik ben veel meer geïnteresseerd over hoe jullie daar over denken. Wat jullie als ervaringsdeskundigen van de huidige gang van zaken vinden. En wat er anders kan. Over hoe we dit zouden kunnen vormgeven. Kortom, de rol van de patiënt zal leidend zijn in het anders vormgeven van de zorg rond de HNP in co-creatie met de andere zorgverleners en professionals.

Ik hoor graag wie bereid is mee te denken of bereid is tot een interview! Samen kunnen we innoveren en de kans op HNP (en daarmee uiteindelijk chronische pijn) verminderen!

Vriendelijke groet,
Matthijs de Niet