Onderwerp Blokkade(s) wervelkolom oorzaak RSI-klachten?Maandag 14 April 2014 
DoorErik P
Hallo,

Ik heb al enkele jaren te kampen met hardnekkige RSI-klachten (ook wel KANS: klachten armen nek schouders). Vooral smartphonen en computeren veroorzaakt deze klachten (o.a. stijve, hevig krakende, knakkende schouders en verzuuurde ellebogen/onderarmen, zeurende pijn nek/overgang schedel, snel tintelingen in handen/vingers).

Moeilijk precies te zeggen, maar de klachten lijken min of meer begonnen (of verergerd) te zijn in een periode van ruim een jaar waarin ik op en af last had van zeer hevige pijnen in de onderrug. Ik was dan zeer immobiel, bang dat met iedere beweging het 'erin zou schieten' en als dat gebeurde brak het angstzweet me uit omdat de boel 'op slot' ging en ik uiterst voorzichtig moest zien daar weer uit te komen.

Op zich heb ik nu maar weinig last van mijn onderrug, hoewel er vaak het gevoel is dat er wat 'sluimert'. Wel heb ik een blokkade/lichte scoliose bij wervels T10, 11, 12. En ik had of heb nog problemen bij S4/S5 en had/heb een wat gekanteld heiligbeen. De 'knik' naar rechts bij T10-12 is wellicht in de afgelopen jaren ontstaan doordat ik tijden krampachtig 'om de klachten' heen heb bewogen. Gevolg is nu dat ik naar links veel minder flexibel beweeg en recht voorover bikken lukt niet zonder een duidelijke beweging naar rechts.

Ik heb wel nog de RSI-klachten, ondanks een scala aan behandelingen te hebben geprobeerd (fysiotherapeut, manueel therapeut, 2 verschillende osteopaten, chiropractor, natuurkundig therapeut, medicatie, yoga, triggerpoint therapie. Ook heb ik psychische oorzaken onderzocht). De blokkade bij T10-12 kon de osteopaat (mijn laatste behandelaar) niet verhelpen. Hij raadde oefentherapie (Maitland) aan.

Ik ben een beetje ten einde raad, vooral omdat geen van de specialisten duidelijk oorzaak-gevolg heeft kunnen vaststellen (de huisarts wil ook (nog) niet aan een MRI scan en röntgenfoto's leveren weinig extra op), wel erkennen allen dat m'n wervelkolom erg rechts is en dat er dus in elk geval een blokkade zit). Ik weet dus ook niet wat ik nou met die lichte scoliose aanmoet.

- Kan die scoliose oorzaak zijn van mijn klachten?
- Wat kan ik er aan doen?
- Kan Maitland therapie helpen?
- Of moet ik het rigoreuzer aanpakken en bv. naar de Katharina-Schroth-Klinik gaan? Of ben ik daarvoor een veel te licht geval?

Hopelijk kan ik op dit forum weer wat wijzer worden!

Dank alvast.

Erik