Onderwerp vergoeding buitenlandDinsdag 16 Mei 2006 
DoorG.Steg
Vandaag in de krant :


di 16 mei 2006, 11:58
Ziekenfonds moet altijd operatie buitenland vergoeden
BRUSSEL/LUXEMBURG - Een ziektekostenverzekeraar moet altijd de kosten van een operatie in een andere EU-lidstaat betalen als die in eigen land gratis is, maar daarvoor te lange wachttijden bestaan. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag besloten na een klacht van een Britse vrouw, die in Frankrijk een heupoperatie liet uitvoeren, omdat zij in eigen land te lang moest wachten.


Eerder stelde het Hof ook al een Nederlandse klaagster in het gelijk, die in België een operatie uit liet voeren, waarvoor zij in Nederland ook moest betalen en waarvoor een te lange wachttijd bestond. Volgens het Hof geldt de terugbetaling in het buitenland ook voor gratis operaties, mits de ziektekostenverzekeraar in eigen land daarvoor toestemming geeft.

Volgens het Hof kan een verzekeraar die toestemming alleen weigeren als er in eigen land een aanvaardbare wachttijd bestaat. De Britse klaagster kan nu een beroep doen op de verzekering om de kosten van circa 6000 euro terug te vragen. De reis- en verblijfskosten moet zij wel zelf betalen.


Gerard