Onderwerp voor de toekomst!Zondag 12 Oktober 2008 
DoorKittyG
Oplosbaar implantaat verkleint risico’s werveloperatie

Het gebruik van oplosbare implantaten verkleint het risico op complicaties bij operaties voor rugklachten.

Voor deze operatie, waarbij twee of meer wervels verbonden worden, gebruikten artsen voorheen niet-oplosbare implantaten van bijvoorbeeld titanium of carbon.

Orthopedisch chirurg in opleiding Matthijs Krijnen onderzocht het gebruik van een oplosbaar implantaat, bestaande uit melkzuur. Hij droeg met zijn onderzoek bij aan de ontwikkeling van een oplosbaar implantaat bij nekwerveloperaties. Krijnen promoveert vandaag aan VU medisch centrum in Amsterdam.

Wanneer na een operatie de wervels aan elkaar vastgegroeid zijn heeft het implantaat geen functie meer. Oplosbare melkzuurimplantaten kunnen juist deze tijdelijke functie vervullen. Op de lange termijn geeft dit niet de complicaties die wel bij vaste implantaten voorkomen, zoals infecties, slijtage of verschuiving van het implantaat. Het risico op een heroperatie is daarmee ook aanzienlijk kleiner. Melkzuurimplantaten blijken daarnaast ook nog eens goed zichtbaar met de MRI. Zelfs tot in het implantaat kan bekeken worden welk soort weefsel zich daar bevindt en of dat weefsel zich tot bot omvormt. Hierdoor kan indien nodig ook tijdig de behandeling worden aangepast.

Krijnen deed zijn onderzoek bij geiten en vond dat het oplosbare implantaat in de zwaar belaste lendenwervelkolom nog niet voldoende stevig was. Voor nekwerveloperaties zouden de oplosbare implantaten vanwege een veel lagere belasting een potentiële vervanger kunnen zijn. Inmiddels loopt er in VUmc bij de afdeling orthopedie een klinisch onderzoekstraject met melkzuurimplantaten bij nekwerveloperaties.

Het aantal operaties van mensen met rugklachten waarbij meerdere wervels aan elkaar verbonden worden stijgt. Over 10 tot 15 jaar is de verwachting dat er net zoveel werveloperaties gedaan worden als heup of knieoperaties (± 20.000 per jaar). Het aantal complicaties behorend bij deze wervelingreep, stijgt daarmee ook. Daarom wordt nu onderzoek gedaan naar het gebruik van oplosbare implantaten.

Bron: ZorgKrant.nl19/9/2008

Dus mensen die nog kunnen wachten is dit misschien hun oplossing.

Groetjes, Kitty