Onderwerp Alles goed? (over whiplash)Maandag 30 Augustus 2004 
DoorLyliane van laar
Alles goed? Omstreden diagnosen, ongeluk op ongeluk. (over whiplash).
Auteur: Jehanne Huisman Uitgever: Gopher, Groningen.
Prijs: € 15,-- ISBN-nummer: 90 5179 133 X
Aantal pagina’s: 194.

Hulsman schreef dit boek nadat zij betrokken was geraakt in een kop-staartbotsing waarbij zij een whiplash opliep.
Er spreekt veel kracht uit de beschrijving van haar strijd om erkenning te krijgen van haar zogenaamd ‘niet objectiveerbare’ klachten. Haar verhaal is schrijnend in zijn openheid, maar toch komt het niet over als geklaag en het is ook geen aanklacht. Haar grote verdienste is dat zij in het boek niet blijft steken in haar persoonlijk lijden of in een slachtofferrol.

Van de 3 gedeelten van het boek, beslaat haar persoonlijk verhaal het eerste, terwijl zij in het tweede gedeelte een weloverwogen analyse geeft van haar ervaringen met instanties, de verwachtingen die over en weer een rol spelen en hoe het voor haar in de praktijk uitvalt.
In het derde gedeelte heeft zij een groot aantal interviews opgetekend met de mensen die zij op haar weg heeft ontmoet. Van huisarts (via ARBO –arts) tot verzekeringsarts, van pijnpsycholoog tot rechter: zij mogen ook hun verhaal doen. Haar vragen gaan over hoe zij het zelf ervaren. De antwoorden geven inzicht in het systeem van onderlinge afhankelijkheid waarin de professionals vaak zelf, in een keurslijf van beleid en regelgeving, vastzitten.

Jehanne Hulshof heeft dit boek geschreven omdat dat het enige was waar zij nog toe in staat was, namelijk vragen stellen en schrijven. Het is voor haar een overwinning in het proces om opnieuw een volwaardige plek in de samenleving te verkrijgen. Lezers met een whiplash zullen zich daar zeker in kunnen herkennen.

Lyliane