Onderwerp Valid ExpressDonderdag 26 Juni 2003 
DoorWebbie
Valid Express, waar mensen met lastige lichamen tot ontplooiing komen
door Adriaan M. de Bruine
Dit boek is uitgegeven door Uitgeverij SWP in samenwerking met de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Start Foundation.
Het boek gaat over het koeriersbedrijf Valid Express dat Nicolette Mak in 1999 oprichtte. Uit woede, omdat geen enkele instantie haar gehandicapte broer wilde helpen om als koerier aan de slag te gaan. 'Dan doe ik het zelf wel' was haar reactie. Zo begon het 'meest uitgelachen idee ooit'. Inmiddels heeft Valid Expres in Amsterdam 21 mensen in dienst, waaronder 16 chauffeurs met 'lastige lichamen'. Er komt binnenkort een tweede vestiging in Den Haag, dankzij een eenmalige subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Valid Express neemt alleen WAO'ers in dienst en zorgt op die manier voor een verlichting van de collectieve lasten.

Het boek is geschreven door Adriaan M. de Bruine, een voormalige offsetdrukker die in 1998 zijn stembanden kwijtraakte door stembandkanker.
De Bruine belicht de ontstaansgeschiedenis van Valid Express en schetst enkele persoonlijke verhalen van de mensen die er werken. Zijn boek geeft een scherp beeld hoe het is te leven en te werken met een lichamelijke handicap of chronische ziekte.