Onderwerp Kracht - Marc de HondZondag 28 September 2008 
DoorJeetje
Het nieuwe leven van een optimist

Marc is DJ bij 3FM, keeper van het eerste elftal van zijn voetbalclub en op z'n 22e op papier een van de jongste internetmiljonairs. Alles zit mee, totdat de waarde van zijn aandelen in een paar maanden in rook opgaat en er een tumor in zijn ruggenmerg wordt ontdekt. Met een riskante operatie wordt het gezwel succesvol verwijderd. De nacht erna verzuimt de verantwoordelijke nachtzuster de voorgeschreven controles uit te voeren. Een bloeding wordt daardoor over het hoofd gezien, met desastreuze gevolgen. Als Marc de volgende ochtend wakker wordt, is hij vanaf zijn borst verlamd. Artsen vertellen dat hij nooit meer zal kunnen lopen. In het revalidatiecentrum wil men hem voorbereiden op zijn nieuwe leven in een rolstoel. Hij weigert dit te accepteren en wil koste wat koste weer gaan lopen. Na maanden van meditatie en training, en dankzij zijn doorzettingsvermogen komen eindelijk de eerste verbeteringen. Maar is het voldoende om zijn oude leven terug te krijgen? Kraxht is het openhartige en aangrijpendeverslag van een dramatische gebeurtenis in het leven van een succesvolle jonge jongen. Hoe verwerk je de fysieke, mentale en sociale gevolgen van een ernstige handicap en hoe weet je dankzij een grenzeloze optimisme je leven weer op te bouwen? In Kracht geeft Marc de Hond een unieke kik achter de schermen van de zorgsector en beschrijft hij wat de gevolgen zijn van een plotselinge, ernstige handicap op je relatie met familie vrienden, en op je liefdesleven.

"de strijd verlaten en de realiteit omarmen, gaan leven in plaats van overleven. Dat is Marcs verhaal, dat is ieders verhaal. Daarom zei ik elke keer als we elkaar spraken: 'schrijf dat verhaal nou op!' En eigenwijs als hij is, hij deed het. En hoe!"
Annemarie Postma

Uitgever NieuwAmsterdam
ISBN 978-90-468-0408-7

Ik vond het boek persoonlijk erg vlot geschreven, herkenbaar en realistisch. Het leest prettig weg en ondanks het zware thema is het boek absoluut niet zwaar op de hand. Aanrader!