Onderwerp Er is geen grens - boekpresentatieDonderdag 31 Juli 2008 
DoorJärnmannen Ben
ER IS GEEN GRENS - Boekpresentatie

Terwijl de Olympische Spelen en Paralympics in Beijing voor de deur staan, is er half juli een opmerkelijk boek over de Zweedse paralympisch kampioen Anders Olsson verschenen. Het boek heeft de titel Er is geen grens en is een vertaling van het door Eva Wiklund in het Zweeds geschreven boek Det finns ingen gräns. De vertaling van het boek en de publicatie in Nederland zijn tot stand gekomen door de bemoeienis van Ben en Nicôle Heerland die in 2005 naar Zweden emigreerden en daar met Anders in contact kwamen. In september zal Anders voor Zweden een gooi doen naar een gouden medaille tijdens de Paralympics in Beijing.

Vandaag de dag is Anders gouden medaillewinnaar van de Paralympics in Athene en meervoudig wereldkampioen zwemmen voor gehandicapten. In januari 2007 werd Anders in Zweden verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar, een titel die bij de valide sporters wereldster Zlatan Ibrahimović ten deel viel.

Dat Anders, die vanaf zijn middel naar beneden verlamd is, hard kan zwemmen heeft hij reeds vele malen bewezen. Dat hij echter op de langere afstanden ook zijn mannetje staat tegen niet gehandicapte zwemmers is zeer bijzonder te noemen. Zo behaalde Anders in een deelnemersveld van 3.408 valide zwemmers in de herenklasse de negende plaats tijdens de 3.000 meter van de Vansbrosim 2008 en werd hij tijdens de 2.000 meter zwemmen van Ironman 70.3 Antwerpen 2007 tiende van bijna 1.000 valide zwemmers.

Aan Anders' sportieve successen, die in 2003 begonnen, gaat een aangrijpend menselijk drama vooraf. In 1996 raakt Anders door enkele medische missers verlamd. Ook raakt hij ongeveer de helft van zijn longcapaciteit kwijt. Jarenlang leeft Anders, zwaar onder de medicijnen en verslaafd aan morfine, als een kasplantje en komt hij zijn bed nauwelijks uit. In 2002 wordt Anders door een jeugdvriend uitgedaagd om aan de Vansbrosim mee te doen en deze uitdaging wordt zijn redding. Hij rekent geheel zelfstandig af met zijn morfineverslaving en begint te trainen. Met een schier oneindige rij sportieve successen als gevolg en bovenal het gevoel dat het leven samen met zijn familie weer zin heeft.

Het verhaal over Anders Olsson gaat over het leven van een gewone man. Een man die gehandicapt raakt en uiteindelijk uitblinkt in de gehandicaptensport. Allemaal waar en bijzonder genoeg. Maar het échte verhaal gaat over het vermogen van de mens om uit een uitzichtloze situatie terug te komen. Met doorzettingsvermogen en de wil om dingen te veranderen blijkt dat het bijna altijd mogelijk is om iets te bereiken, om een positieve draai aan het leven te geven. De boodschap is: ga niet bij de pakken neerzitten, maar doe iets. Er is geen grens!

Voor een uitgebreidere samenvatting van het verhaal verwijzen we naar jarnmannen.com/6022/

Meer informatie over Anders Olsson is te vinden op jarnmannen.com/5106/

Er is geen grens is een vlot geschreven, fascinerend verhaal over wat iedereen zou kunnen overkomen. Ontroerend en humoristisch. Een echte eye-opener.

Er is geen grens
Auteur: Eva Wiklund (Det finns ingen gräns - 2006)
Vertaling en bewerking naar het Nederlands: Ben & Nicôle Heerland
Foto’s: Eva Wiklund & Ben Heerland
Uitgeverij: VanDorp Educatief te Leersum
ISBN 978-90-77698-29-7
Prijs 14,95 euro plus eventuele verzendkosten

Het boek is verkrijgbaar via de reguliere boekhandel (bestellen), internetboekhandel (Bol, AKO etc.) en kan daarnaast ook via Anders’ website www.jarnmannen.com en de website van Ben & Nicôle Heerland (de vertalers) www.lilla-laggasen.com middels een directe link naar de uitgever worden besteld.

Kijk voor een korte video over Anders op YouTube www.youtube.com/watch?v=DK78rsifgng

Voor meer informatie, fotomateriaal en (indien gewenst) contact met Anders Olsson kun je contact opnemen met:

Ben & Nicôle Heerland
Lilla Laggåsen
683 91 Hagfors
Zweden
0046(0)563-26023
www.lilla-laggasen.com