Onderwerp Rug-en nekklachten bestrijden zonder operatieve...Dinsdag 15 Oktober 2002 
DoorWebbie
ISBN 90 438 0378 2 - Zuidnederlandse Uitgeverij N.V.
Volledige titel: 'Rug- en nekklachten bestrijden zonder operatieve ingreep'
Auteurs: Stephan Hochschuler en Bob Reznik
Zeer overzichtelijk boek waarin veel aandacht besteed wordt aan de werking van de rug en wat u zelf kunt doen om uw rug goed te verzorgen en rugklachten te voorkomen.
Daarnaast worden de belangrijkste professionele geneeswijzen en alternatieve geneeswijzen besproken, de voor- en nadelen van rugoperaties, manieren van
opereren en er is een apart hoofdstuk waarin staat wat u kunt doen als de pijn niet overgaat.
Een gedeelte uit het boek met tips om te beoordelen of u bij een goede rugspecialist terecht komt of bent gekomen, kunt u hieronder lezen:
* Ga, als u behandeld moet worden voor ernstige rugklachten, op zoek naar een "supergespecialiseerde arts": Een arts die enkel rugklachten behandelt,
de laatste ontwikkelingen op dat gebied volgt en ze ook toepast.
* Beschouw een operatie als laatste redmiddel. Zorg dat u en uw arts eerst niet-chirurgische behandelingen alle kans geven.
* Vraag een second opinion als u een operatie wordt aangeraden. Elke respectabele chirurg zal dat idee respecteren en zelfs aanmoedigen.
* Praat met andere patiënten.
* Zorg dat u uw eigen rol goed begrijpt. Onthoud dat een goede rugspecialist u hoort aan te moedigen onder zijn begeleiding zelf verantwoordelijkheid te nemen voor uw eigen herstel. Voor u wordt opgenomen hoort u uitleg te krijgen over het volledige revalidatieprogramma na de operatie.
* Ga na of uw chirurg niet enkel op opereren gericht is. Ondersteuning door een groot aantal fysiotherapeuten kan erop wijzen dat de nadruk op niet-chirurgische behandeling ligt, of op zijn minst op goede revalidatie na de operatie. De afwezigheid van fysiotherapeuten kan wijzen op een te sterk vertrouwen in operaties.
* Controleer tenslotte de kwalificaties van uw chirurg.
U kunt de vragen stellen:
Hoelang doet u dit soort operaties al, en hoeveel operaties verricht u per jaar? En wat voor opleiding hebt u precies gehad voor dit soort operaties?
De kans is groot dat een chirurg die regelmatig rugoperaties verricht de laatste ontwikkelingen voor verbeteringen in de techniek goed bijhoudt.
Sommige specialisten hebben nog extra opleiding gevolgd om het hoogste niveau binnen hun specialisme te bereiken.