Onderwerp Over rugklachten gesprokenWoensdag 7 Februari 2007 
DoorWebbie
(subtitel: wat heeft u eigenlijk?)
Dr. Leo van Deursen
ISBN 90-77747-06-0

Veel rugpatiënten weten niet wat ze hebben, maar hebben echt pijn in hun rug en nog niet tussen de oren. Dr. L.L.J.M. van Deursen, verbonden aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, wil patiënten een hart onder de riem steken met zijn boek 'Over rugklachten gesproken'. 'Als mensen maar weten wat ze hebben kunnen ze heel goed voor zichzelf zorgen en is er niets mis tussen de oren', aldus van Deursen. Van Deursen geeft 'Over rugklachten gesproken' in eigen beheer uit.

Veel mensen met rugpijn weten vaak niet waar ze het moeten zoeken. Een bezoek aan huisarts of fysiotherapeut levert vaak weinig informatie op. Patiënten krijgen te horen dat hun pijn vanzelf weer overgaat of dat hun klachten 'a-specifiek' zijn en dat ze spit, lumbago of Ischias hebben. Maar wat is dat?
Vaak vinden mensen met rugpijn ook te weinig begrip in hun omgeving. Tenslotte kunnen ze wel tennissen en hardlopen, maar werken doet zeer. En doordat ook de diagnose zo vaag is wordt het snel 'tussen de oren' geplaatst. Dr. van Deursen schiet deze mensen te hulp met zijn nieuwe boek 'Over rugklachten gesproken'. In heldere bewoordingen geeft hij een overzicht van alle
voorkomende rugklachten. Ook kunnen patiënten aan de hand van een eenvoudige vragenlijst zelf hun diagnose stellen. Het boek is het resultaat van 30 jaar ervaring met patiënten en als onderzoeker.

Rugklachten vormen een enorm probleem in Nederland, waar veel mensen hun tijd grotendeels zittend doorbrengen. Op dit moment heeft één op de vijf Nederlanders last van lage rugklachten. Zeker 80% van de Nederlanders krijgt in zijn leven wel eens rugklachten, en bovendien op steeds jongere leeftijd. Dit kost de Nederlandse maatschappij bijna vijf miljard euro per jaar. Vaak draaien werkgevers en hun verzekeraars op voor de kosten. Omdat er in 90% van de gevallen geen duidelijke oorzaak van de rugklachten is, worden deze 90% door de geneeskunde als 'aspecifiek' bestempeld.
Van Deursen slaagt erin een groot deel van de 'aspecifieke'
klachten, zoals spit, concreet te maken. Verreweg de meeste mensen met 'aspecifieke' rugpijn blijken in de praktijk last te hebben van discopathie (een beschadigde tussenwervelschijf). Deze beschadiging is onherstelbaar en dient dan ook snel aangepakt te worden om verergering van de klachten te voorkomen. Het belangrijkste advies dat van Deursen zijn patiënten geeft is: zorg voor beweging, ondanks de rugpijn. In zijn promotieonderzoek toonde hij aan dat de juiste beweging (rotatie van het bekken) een bewezen en effectief middel is in de strijd tegen rugpijn.

Van Deursen geeft Over rugklachten gesproken in eigen beheer uit en het boek is te bestellen voor € 17,95 exclusief portokosten via www.kabeljauw.nl.